“Thuis ging het wel goed!…”
Posted on januari 1, 2020Dat heb jij natuurlijk nóóit, dat je best wel hard geoefend hebt op een loopje, op je orkestpartij, een positiewisseling, en dat het dan in de les, of op de repetitie, tóch weer misgaat…
Het is om moedeloos van te worden. Je hebt nu eenmaal niet meer tijd om viool te oefenen (je hebt ook nog een leven). En de tijd die je er dan aan besteedt, lijkt soms wel verloren tijd! Want de volgende dag is het weer verdwenen, wat gisteren nog goed ging.
Lopen en fietsen
Laten we hier eens naar kijken. Hoe kan iets wat je geleerd hebt verdwenen zijn? Als je hebt geleerd om te lopen, verdwijnt dat toch niet zomaar? Als je hebt leren fietsen en autorijden, kun je het de rest van je leven, al of niet kletsend en append. Zelfs als je lang geleden viool hebt leren spelen, is dat vaak nog ergens blijven hangen, de beginselen in ieder geval.
Dus: iets wat je geleerd hebt verdwijnt niet zomaar. Als de passage die gisteren nog goed ging, of de positiewisseling, dan toch verdwenen is, wat betekent dat dan??… Het kan maar één ding betekenen: het is nog niet geléérd. Dat zeggen we nog een keer: het is nog niet geleerd.
Nieuwe paden
Wanneer is iets geléérd? Wanneer ben je er klaar mee, wanneer is het geautomatiseerd, en heeft het geen aandacht meer nodig? Als het veranderd is in je hersenen. Als er nieuwe paden zijn aangelegd in je hersencellen voor specifiek deze actie. Dan kún je het, dan bezit je die vaardigheid. Punt.
Wat in de praktijk vaak gebeurt is dit: we dénken dat iets geleerd is, dat we het kúnnen. Waarom? Omdat het goed ging! Het gaat een keer goed, joepie! Helemaal nog geen vanzelfsprekendheid (want in de praktijk gaan we lang niet altijd door totdat we het echt kunnen).
Áls we een keer doorgaan tot dat moment van kunnen (zeg eens eerlijk: hoe vaak geef je jezelf die kans?), is dat het moment om de passage te laten rusten. Gelukt! Klaar! Volgende passage! (Als je daar al zin in hebt, want doorspelen is vaak ook heel aantrekkelijk…)
Het einde of het begin
Maar ‘goed gaan’ moet niet het einde zijn. Het moet het begin zijn! Wat goed gaat moeten we vervolgens gaan trainen. Je moet de passage bulletproof maken, alle mogelijke fouten en moeilijkheden oproepen en daar dan een oplossing voor vinden. Zoals Tiger Woods, die de golfbal tijdens de training expres op de meest onmogelijke plekken legde, onder het zand bijvoorbeeld. De hele training door. Gelukt! Volgende probleem. Nog lang niet klaar.
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Misschien eens tijd om iets anders te proberen?
Als je dit wilt ervaren in de praktijk, neem dan een proefles, of meld je aan voor de workshop Effectief studeren.