Over Cora

Posted on mei 5, 2012

Cora van den Berg heeft één grote passie, en dat is viool spelen. In haar jeugd speelde ze veel in orkesten, strijkkwartetten en salontrio’s. Op latere leeftijd raakte ze in de ban van zigeunermuziek en klezmer (joodse feestmuziek met een lach en een traan). Daarbij ontdekte ze de vrijheid om te improviseren, andere instrumenten te begeleiden en melodieën uit de viool te laten ontstaan.

Van die vrijheid en creativiteit maakt ze veel gebruik in haar klezmerband Klezmajeur (klezmer met een kwinkslag). Ook speelde ze in het OKUR Ensemble, een modern klassiek ensemble dat muziek speelt van de jonge componist Orkun Agir. Helaas heeft het OKUR Ensemble in deze bezetting in december 2017 haar laatste concert gegeven.

Cora geeft inmiddels al jaren vioolles. Ze heeft zich daarvoor uitgebreid verdiept in methodieken van het viool spelen. Met als centrale doel: de leerling inspireren om vrij en met gemak viool te spelen.

Momenteel werkt ze aan een vioolmethode voor volwassen violisten die méér willen en willen onderzoeken hoe ze dit efficiënt kunnen aanpakken en trainen. Het gaat om resultaat op de viool. We werken er hard voor, dan willen we ook genieten van die mooie klank!

Cora is actief in ESTA Nederland, de vakvereniging voor strijkdocenten, als bestuurslid en als hoofdredacteur van het vakblad Arco.

Naast muziek is persoonlijke groei, de ‘kunst van het leven’, haar geliefde onderwerp. Ze is eind 2017 gecertificeerd als Effortless Coach. Daar kunnen ook haar vioolleerlingen en -cursisten van gaan profiteren. Hou de agenda en de nieuwsbrief in de gaten.


Comments are closed